Tagliatelle z klopsikami mięsnymi

0
1904
4.5/5 - (2 votes)

Czyli jeden z moich ulubionych włoskich makaronów, podany z sosem pomidorowym z klopsikami z mięsa mielonego i mozzarellą. Syci na długo 🙂

Składniki (4-5 porcji):

  • 400 g makaronu tagliatelle, np pełnoziarnistego, ugotowanego al dente
  • 1 kulka mozzarelli, startej na grubych oczkach
  • oliwa do smażenia

Klopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego, np z łopatki
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 cebula, bardzo drobno posiekana
  • 2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki żółtego sera, startego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Wszystkie składniki na klopsiki umieszczamy w jednym naczyniu, wyrabiamy ręką do ich połączenia. Z masy formujemy niewielkiej ilości kuleczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy klopsiki i smażymy je na średnim ogniu z każdej ze stron, od czasu do czasu „potrząsając” patelnią. Po usmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.

Sos:

  • 1 op. pomidorów z puszki, zblendowanych
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek, rumienimy. Dodajemy paprykę, podsmażamy przez 2-3 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. Do sosu dodajemy pulpeciki, mieszamy.

Na ugotowany makaron nakładamy sos z pulpecikami, całość posypujemy mozzarellą.

Źródło: https://zlotoloto.pl/palac-tarlow-w-podzamczu-piekoszowskim