Czyli jeden z moich ulubionych włoskich makaronów, podany z sosem pomidorowym z klopsikami z mięsa mielonego i mozzarellą. Syci na długo 🙂
Składniki (4-5 porcji):
- 400 g makaronu tagliatelle, np pełnoziarnistego, ugotowanego al dente
- 1 kulka mozzarelli, startej na grubych oczkach
- oliwa do smażenia
Klopsiki:
- 500 g mięsa mielonego, np z łopatki
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 cebula, bardzo drobno posiekana
- 2 łyżeczki oregano
- 2 łyżki żółtego sera, startego
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Wszystkie składniki na klopsiki umieszczamy w jednym naczyniu, wyrabiamy ręką do ich połączenia. Z masy formujemy niewielkiej ilości kuleczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy klopsiki i smażymy je na średnim ogniu z każdej ze stron, od czasu do czasu „potrząsając” patelnią. Po usmażeniu wykładamy je na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Sos:
- 1 op. pomidorów z puszki, zblendowanych
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
W rondelku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę oraz czosnek, rumienimy. Dodajemy paprykę, podsmażamy przez 2-3 minuty. Wlewamy pomidory, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier, oregano, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy pod przykryciem ok 10 minut. Do sosu dodajemy pulpeciki, mieszamy.
Na ugotowany makaron nakładamy sos z pulpecikami, całość posypujemy mozzarellą.
Źródło: https://zlotoloto.pl/palac-tarlow-w-podzamczu-piekoszowskim