Składniki (2 porcje):
- 200 g makaronu tagliatelle (u mnie ze suszonymi pomidorami)
- 1/2 opakowania mrożonego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- ostra papryka
- gałka muszkatołowa
- odrobina mleka + śmietany
- sól, pieprz
- 50 g sera gorgonzola + 1 łyżka śmietany
- podprażone orzechy włoskie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy szpinak- na maśle podsmażamy posiekane ząbki czosnku, wrzucamy mrożony szpinak, smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Całość doprawiamy do smaku przyprawami, dodajemy mleko i śmietanę do uzyskania lekko kremowej konsystencji. W małym rondelku przygotowujemy sos- pokrojoną gorgonzolę łączymy ze śmietaną, stawiamy na palnik, mieszając doprowadzamy do zagotowania, odstawiamy z ognia. Ugotowany makaron dodajemy do szpinaku, mieszamy. Na danie wlewamy sos serowy oraz dorzucamy posiekane orzechy włoskie.
Smacznego!