Talarki z cukinii z kaszą jaglaną, granatem oraz orzechami włoskimi. Danie lekkie i świeże, idealne latem.
Talarki z cukinii z kaszą jaglaną
Składniki:
- 1,5 większej cukinii
- bazylia, sól, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany
- 2-3 łyżki oliwy
- 100 g kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona papryka
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- garść orzechów włoskich
- pestki z 1/2 granatu
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę, podsmażamy. Dodajemy startą połówkę cukinii oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażymy, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy suszoną bazylią oraz pieprzem, całość mieszamy.
Cukinię kroimy na talarki, smarujemy odrobiną oliwy, oprószamy z obydwu stron solą, pieprzem cytrynowym, czosnkiem oraz bazylią. Grillujemy na patelni przez kilka minut, w międzyczasie obracając je na drugą stronę.
Na talarki wykładamy kaszę z warzywami, całość posypujemy uprażonymi orzechami włoskimi oraz pestkami granatu.
Smacznego!