Tarta cytrynowa z bezą

0
656
Rate this post

Realizując własną listę “Must do”, na której jako jeden z celów pojawił się punkt upieczenia 10 tart owocowych, prezentujemy przepis na ciasto cytrynowe z bezą. Pochodzi on z bloga kwestiasmaku.com i zapewniam, że wart jest grzechu 🙂 Kruche ciasto, aksamitny krem, słodka beza. Polecamy wypróbować w wolnym czasie.

Składniki:

Spód:

  • 180 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 100 g masła, zimnego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Z wyżej wymienionych składników szybko zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Foremkę na tartę natłuszczamy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na stolnicy i wykładamy nim spód oraz brzegi formy. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut (aż ciasto uzyska lekko złoty kolor).

Krem cytrynowy (lekko zmodyfikowany):

  • sok z 3 cytryn
  • 125 ml wody
  • skórka starta z 3 cytryn
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 3 żółtka

W międzyczasie przygotowujemy krem cytrynowy. Cytryny parzymy wrzątkiem, obieramy skórkę i wyciskamy sok (przez sitko). W rondelku umieszczamy sok, skórkę, aromat, wodę, cukier oraz mąkę, całość dokładnie mieszamy. Naczynie stawiamy na palnik i podgrzewamy do zagotowania, od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy z ognia. Krem powinien zgęstnieć i mieć jednolitą konsystencję. Do masy dodajemy kawałeczki masła, jajko oraz żółtko, całość ponownie energicznie mieszamy. Przykrywamy folią, by na powierzchni masy nie powstał kożuch.

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, nadal mieszając na wysokich obrotach miksera. Na koniec dorzucamy mąką ziemniaczaną, ubijamy kolejne 2-3 minuty.

Na podpieczony spód wykładamy krem cytrynowy, wygładzamy jego powierzchnię, by na wierzch delikatnie przełożyć łyżką bezę.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 20- 25 minut (aż beza stanie się rumiana i chrupiąca). Przed podaniem należy ostudzić tartę.

Smacznego!