Składniki:
Czekoladowy spód:
- 20 dkg mąki
- 5 dkg cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 120 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i formujemy z niego kulę. Wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. Dno foremki na tartę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią rozwałkowane ciasto czekoladowe i nakłuwamy je widelcem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, a następnie podpiekamy spód przez 15-20 minut.
Masa serowa:
- 750 twarogu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 15 dkg cukru
- aromat waniliowy
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 4 łyżki kokosu
- 2 białka
- 1 żółtko
+ puszka brzoskwiń
W międzyczasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy, dodajemy cukier, cukier oraz aromat waniliowy, budyń, kokos, oraz żółtko. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie delikatnie dodajemy ją drewnianą łyżką do masy serowej.
Brzoskwinie kroimy w plasterki.
Kruszonka:
- 3 kopiate łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki kokosu
- 20 dkg masła
Z wymienionych składników wyrabiamy ręcznie kruszonkę, aż przyjmie „grudkowatą” formę.
Na podpieczony spód wykładamy masę serową, brzoskwinie, całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!