Tarta z jabłkami

0
685
Rate this post

Po ciasto francuskie najczęściej sięgam, gdy telefon daje znać, że niebawem zjawią się znajomi. Na jego bazie można przygotować wiele rozmaitych przepisów, zarówno na słodko jak i słono. Tym razem zdecydowałam się na wersję pierwszą 🙂 Przed Wami delikatne ciasto z jabłkami, migdałami i przepysznym kremem czekoladowym z daktyli.

Tarta z jabłkami na cieście francuskim z kremem daktylowym

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • sok z 1/3 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • płatki migdałowe

Krem z daktyli:

  • 1 szklanka daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 125 ml mleka

Ciasto francuskie przekładamy do foremki na tartę (na spód kładziemy papier do pieczenia). Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 220 stopni, by spód lekko się podpiekł. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Mieszamy je z cukrem i cynamonem, skrapiamy sokiem z cytryny.

Daktyle zalewamy wrzątkiem (co najmniej na kilkanaście minut), a następnie odsączamy z wody. Dodajemy cynamon, kakao oraz mleko i blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji.

Na spód ciasta francuskiego wykładamy krem daktylowy, a następnie jabłka. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez ok 20 minut.

Smacznego!