Trufle z daktyli i awokado z dodatkiem wiórków kokosowych, migdałów, kakao i płatków jaglanych. Zdrowe słodkości bez jajek, mąki, cukru i tłuszczu- możecie sięgać po nie bez wyrzutów sumienia 🙂
Trufle z daktyli i awokado
Składniki (ok 30 sztuk):
- 200 g daktyli
- 1 awokado
- 50 g migdałów
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 1 łyżka siemienia lnianego odtłuszczonego
- + wiórki kokosowe lub mielone migdały do obtoczenia trufli
Daktyle zalewamy wrzątkiem i namaczamy przez 30 minut, następnie wylewamy wodę. Awokado obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy do uzyskania zwartej konsystencji. Z masy formujemy kule, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych lub mielonych migdałach.
Gotowe!