To się dzisiaj rozkręciłam, na 4 możliwe sposoby. Przed Wami mega zdrowe i pożywne trufle z kaszy jaglanej, przygotowane na bazie produktów superfood. Nie są bardzo słodkie (nie zawierają cukru), dlatego możecie po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. Polecam je w szczególności sportowcom oraz osobom pragnącym zrzucić kilka kilogramów (kusimy się maksymalnie na 2-3 sztuki dziennie ;)).
Sposób ich przygotowania jest identyczny, różnią się składnikami. Kaszę jaglaną warto odrobinę zblendować, uzyskamy jednolitą konsystencję. Wszystkie składniki podane poniżej umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy kule. W zależności od wielkości, średnio uzyskamy 15-20 sztuk. Przechowujemy je do kilku dni w lodówce.
Trufle z kaszy jaglanej na 4 sposoby
Wersja I
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 banan, rozdrobniony blenderem
- 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych w gorącej wodzie, posiekanych
- 1/2 szklanki daktyli, namoczonych w gorącej wodzie, a następnie zblendowanych
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki płatków jaglanych
- 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego
- + kakao do obtoczenia
Wersja II
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 4 łyżki żurawiny, posiekanej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 1-2 łyżki miodu
- 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego
- + wiórki kokosowe do obtoczenia
Wersja III
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/3 szklanki nasion słonecznika, rozdrobnionych
- 3 łyżki jagód goji, posiekanych
- 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
- 2 łyżki sezamu
- 1-2 łyżki miodu
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego
- + sezam do obtoczenia
Wersja IV
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
- sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
- 1/3 szklanki migdałów, namoczonych w gorącej wodzie, zblendowanych
- 4 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej
- 2 łyżki płatków jaglanych
- 1-2 łyżki miodu
- 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego
- + cynamon do obtoczenia