Trufle z kaszy jaglanej na 4 sposoby

0
4299
Rate this post

To się dzisiaj rozkręciłam, na 4 możliwe sposoby. Przed Wami mega zdrowe i pożywne trufle z kaszy jaglanej, przygotowane na bazie produktów superfood. Nie są bardzo słodkie (nie zawierają cukru), dlatego możecie po nie sięgać bez wyrzutów sumienia. Polecam je w szczególności sportowcom oraz osobom pragnącym zrzucić kilka kilogramów (kusimy się maksymalnie na 2-3 sztuki dziennie ;)).

Sposób ich przygotowania jest identyczny, różnią się składnikami. Kaszę jaglaną warto odrobinę zblendować, uzyskamy jednolitą konsystencję. Wszystkie składniki podane poniżej umieszczamy w jednym naczyniu, dokładnie wyrabiamy, a następnie formujemy kule. W zależności od wielkości, średnio uzyskamy 15-20 sztuk. Przechowujemy je do kilku dni w lodówce.

Trufle z kaszy jaglanej na 4 sposoby

Wersja I

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 banan, rozdrobniony blenderem
  • 1/3 szklanki rodzynek, namoczonych w gorącej wodzie, posiekanych
  • 1/2 szklanki daktyli, namoczonych w gorącej wodzie, a następnie zblendowanych
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki płatków jaglanych
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • + kakao do obtoczenia

Wersja II

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 4 łyżki żurawiny, posiekanej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • + wiórki kokosowe do obtoczenia

Wersja III

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/3 szklanki nasion słonecznika, rozdrobnionych
  • 3 łyżki jagód goji, posiekanych
  • 3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych
  • 2 łyżki sezamu
  • 1-2 łyżki miodu
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • + sezam do obtoczenia

Wersja IV

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 1/3 szklanki migdałów, namoczonych w gorącej wodzie, zblendowanych
  • 4 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 2 łyżki płatków jaglanych
  • 1-2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • + cynamon do obtoczenia

Które wybieracie? 🙂