Wyposażenie gastronomii

0
505
Rate this post

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom swoich klientów, punkty gastronomiczne muszą być wyposażone w sprzęt, który pozwoli im przygotowywać dania, poddając produkty różnego rodzaju obróbkom termicznym. Jednym z rodzajów obróbki jest gotowanie na parze. Dlatego firmy oferujące wyposażenie gastronomii, sprzęt do takiego gotowania posiadają w swoich katalogach.
Dlaczego gotowanie na parze jest takie modne? Ponieważ udowodniono, że przygotowywane w ten sposób posiłki są najzdrowsze. Po pierwsze gotując na parze zachowujemy całe bogactwo składników odżywczych zawartych w produktach. Warzywa, mięsa czy inne produkty stają się wówczas prawdziwą bombą witaminową na talerzu. Po drugie tak przygotowany posiłek nie obciąża naszego układu pokarmowego. Jest znacznie łatwiej trawiony, niż pokarm smażony czy pieczony. W związku z tym na tak przygotowane posiłki decydują się osoby z problemami trawiennymi, a także bardzo świadomie podchodzące do procesu żywienia. Dlatego wiele restauracji tak przygotowuje część swoich dań.