Zapiekane bagietki | Czas na piknik!

0
633
Rate this post

Co powiecie na piknik? Lato w pełni, trzeba z niego beztrosko korzystać na świeżym powietrzu. Pakujemy wielki koc, aparat fotograficzny, dobrą książkę, koszyk wypełniony muffinkami (sprawdźcie przepis na muffiny jaglane z malinami), ciasteczkami (owsiane, jaglane lub orkiszowe, te domowej produkcji smakują znacznie lepiej niż sklepowe), owoce, kanapki oraz wodę i soki. Jednodniowy wypad na łąkę, do parku, czy nad jezioro, co coś co każdego postawi na nogi po długim tygodniu pracy.

P.S. Spontaniczne decyzje są najlepsze. Dzięki Joanno za wspólnie spędzony czas 😉

Zapiekane bagietki na dwa sposoby

Potrzebne nad będą 2 długie bagietki. Każdą z nich przekrawamy na pół, skrapiamy odrobiną oliwy, przecinamy po ukosie. Układamy składniki, a następnie zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez ok 10 minut.

Składniki:

Wersja I

  • domowe pesto z rukoli: 2 szklanki rukoli, 2 garście orzechów włoskich, sok z 1/4 cytryny, kilka łyżek oliwy, sól, pieprz- całość zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji
  • szynka szwarcwaldzka
  • suszone pomidory
  • mozzarella

Wersja II

  • roladka sera wędzonego
  • pieczarki podsmażone na maśle
  • listki jarmużu

Chipsy z jarmużu

Jarmuż myjemy pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy na ręczniku papierowym. Dużą blachę do pieczenia natłuszczamy oliwą, przesypujemy listki jarmużu. Pieczemy w temp. 150 stopni przez 5-7 minut. Oprószamy solą. Gotowe!