Zastosowanie nowej technologii w cukiernictwie

0
560
Rate this post

Zastosowanie nowej technologii w cukiernictwie

Nowa technologia w branży cukierniczej jest w obecnych czasach niezastąpiona ponieważ wymagania klientów co do jakości wyrobów cukierniczych i ich wyglądu znacznie wzrosły. Większość osób ,,je oczami” ładny produkt przyciąga uwagę potencjalnego klienta. Dlatego większość fabryk produkujących słodycze została zmechanizowana.
Przykłady maszyn do produkcji
Oblewarka jest to urządzenie, które jak sama nazwa wskazuje polewa gotowy produkt czekoladą, lukrem lub masą z każdej strony jednakowa grubość. Do oblewarki do czekolady możemy podpiąć urządzenie służące dekoracji tak zwane (dekoratory), podstawowym elementem tego urządzenia to przyssawki umożliwiają one dekorowanie czekoladą, pomadą czekoladową, żelem i lukrem. Tak przygotowane produkty trafiają do tuneli chłodniczych, w których jest zastosowane chłodne powietrze, mamy pewność że wyrób czekoladowy nie odkształci się. Zastosowanie takich maszyn jest bardzo wydajne, dzięki nim możemy wyprodukować mnóstwo identycznych produktów, czego nie udało się osiągnąć pracą ludzkich rąk.