Każdy, kto chce się zdrowo odżywiać, powinien wziąć pod uwagę wszystkie produkty, które spożywa. Należy wyeliminować z nich wszystkie przetworzone z dodatkami konserwantów, czy ulepszaczy smaku i zapachu. Można je zastąpić naturalnymi produktami. Z odrobiną wysiłku można się nauczyć korzystać z dobrodziejstw matki natury. Dawniej ludzie nie znali Vegety, a jednak potrafili świetnie przyprawić każdą potrawę, tak że była niepowtarzalna. Teraz na półkach jest cały wachlarz przypraw z niepotrzebnymi dodatkami.
Zdrowa żywność jest bardzo smaczna, jeśli potrafimy sami ugotować swoje danie. Wystarczy lepiej poznać zioła przyprawowe i trochę poeksperymentować a nasze ulubione potrawy staną się smaczne i co najważniejsze, zdrowe.
Ja od lat gotuję wszystko bez dodatków glutaminianu sodu i innych ulepszaczy i czuję wielką różnicę. Na początku tych zmian miałam obawy, że bez ulepszaczy moje potrawy będą po prostu bez smaku, ale to nie prawda. W sieci jest sporo informacji jak sobie z tym poradzić.