Niektórzy mówią, że nie stać ich na kupowanie zdrowej żywności, że nie mają czasu na przygotowywanie domowych posiłków, jednak po zsumowaniu wydatków na chaotyczne wypady do fast-foodów, często okazuje się, że konsekwencje złego odżywiania kosztują nas nie tylko oszczędności, ale przede wszystkim zdrowie. Zdrowa żywność, jak kasza jaglana, warzywa, owoce, fasola, soczewica pozwalają przygotować pyszne danie w dwadzieścia minut, które doda energii na cały dzień. Jednak uczynienie kuchni miejscem na przygotowywanie zdrowych posiłków wymaga zmiany nawyków. Poszukania miejsca, gdzie w twoim mieście sprzedawana jest zdrowa żywność od eko rolnika, w dodatku bez pośrednika, która narzuca sporą prowizję. Może wymaga to przyłączenia się do lokalnej kooperatywy spożywczej lub udania się na eko bazar raz w tygodniu o określonej godzinie. Jeśli mieszkasz w dużym mieście, takim jak Kraków, jesteś narażony na działanie toksyn i wolnych rodników, nie mówiąc już o smogu. Zdrowe odżywianie może niwelować negatywne skutki, jakie zanieczyszczenie środowiska wywiera na twoje zdrowie. Może zahamować rozwój choroby. W każdym mieście są miejsca, gdzie możesz kupić zdrową żywność, jeśli o takim nie słyszałeś, wpisz w wyszukiwarkę hasło: zdrowa żywność Kraków. Warto też hodować niektóre warzywa samodzielnie. Jeśli nie masz własnego ogrodu, możesz hodować pomidory na balkonie, a także natkę pietruszki. Ma to znaczenie, czy kupisz jaja od kur z wolnego wybiegu, karmione zbożem, czy paszą GMO. Różnica jest w smaku i walorach odżywczych.