Zdrowe trufle na 3 sposoby

0
761
Rate this post

Przed Wami bomby z prawdziwego zdarzenia- pełne wartościowych składników odżywczych. Po tego typu słodkości możemy sięgać bez wyrzutów sumienia, gdyż  stanowią zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkości. I w tym przypadku należy jednak pamiętać o rozsądku- 3 trufle dziennie w zupełności wystarczą, by zaspokoić ochotę na małe co nieco i nie zagrozić naszej dotychczasowej wadze 🙂

Przeciwników eksperymentów uspokoję, że w smaku są naprawdę pyszne 🙂

Trufle z kaszy jaglanej i kokosu

Ilość: ok 40 szt

Składniki:

  • 20 dkg kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 50 g rodzynek, drobno posiekanych
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • + wiórki kokosowe do obtoczenia

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do przestygnięcia, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki, dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy niewielkiej ilości kuleczki, obtaczamy w wiórkach kokosowych.

Trufle z kaszy gryczanej i czekolady

Ilość: ok 40 szt

Składniki:

  • 20 dkg kaszy gryczanej palonej (przed ugotowaniem)
  • 10 dkg gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu gryczanego
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • 3 garście fistaszków, zmielone
  • 3 garście żurawiny, posiekane
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • + cukier puder po posypania

Z kaszą gryczaną postępujemy jak w przepisie powyżej. Rozdrobniona kaszę łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszamy. Formujemy kuleczki. Przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem.

Trufle z płatków owsianych i daktyli

Ilość: ok 20 szt

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki daktyli
  • 3 garście orzechów włoskich, zmielonych (3 łyżki odkładamy do obtoczenia)
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki masła
  • skórka starta z 1 cytryny

Daktyle zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach odsączamy wodę. Blendujemy je na drobne kawałeczki, dorzucamy płatki owsiane, które również miksujemy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy, a następnie formujemy kuleczki.

Możemy przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.

Smacznego!