Przed Wami bomby z prawdziwego zdarzenia- pełne wartościowych składników odżywczych. Po tego typu słodkości możemy sięgać bez wyrzutów sumienia, gdyż stanowią zdrową alternatywę dla tradycyjnych słodkości. I w tym przypadku należy jednak pamiętać o rozsądku- 3 trufle dziennie w zupełności wystarczą, by zaspokoić ochotę na małe co nieco i nie zagrozić naszej dotychczasowej wadze 🙂
Przeciwników eksperymentów uspokoję, że w smaku są naprawdę pyszne 🙂
Trufle z kaszy jaglanej i kokosu
Ilość: ok 40 szt
Składniki:
- 20 dkg kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 3 łyżeczki cynamonu
- 50 g rodzynek, drobno posiekanych
- 1 łyżka lnu mielonego
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- + wiórki kokosowe do obtoczenia
Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, przelewamy zimną wodą, odstawiamy do przestygnięcia, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W jednym naczyniu łączymy ze sobą wszystkie składniki, dokładnie wyrabiamy. Z masy formujemy niewielkiej ilości kuleczki, obtaczamy w wiórkach kokosowych.
Trufle z kaszy gryczanej i czekolady
Ilość: ok 40 szt
Składniki:
- 20 dkg kaszy gryczanej palonej (przed ugotowaniem)
- 10 dkg gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu gryczanego
- 1 łyżka lnu mielonego
- 3 garście fistaszków, zmielone
- 3 garście żurawiny, posiekane
- skórka starta z 1 pomarańczy
- kilka kropel aromatu waniliowego
- + cukier puder po posypania
Z kaszą gryczaną postępujemy jak w przepisie powyżej. Rozdrobniona kaszę łączymy z pozostałymi składnikami, dokładnie mieszamy. Formujemy kuleczki. Przed podaniem można oprószyć je cukrem pudrem.
Trufle z płatków owsianych i daktyli
Ilość: ok 20 szt
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki daktyli
- 3 garście orzechów włoskich, zmielonych (3 łyżki odkładamy do obtoczenia)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki masła
- skórka starta z 1 cytryny
Daktyle zalewamy wrzątkiem, po 15 minutach odsączamy wodę. Blendujemy je na drobne kawałeczki, dorzucamy płatki owsiane, które również miksujemy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy, a następnie formujemy kuleczki.
Możemy przechowywać w lodówce przez 3-4 dni.
Smacznego!