Żeberka w kapuście

0
417
3/5 - (1 vote)

Składniki:

1. 1 kilogram wieprzowych żeberek
2. 1 główka białej kapusty
3. 1 puszka koncentratu pomidorowego
4. Vegeta lub inna przyprawa warzywna
5. Zioła prowansalskie
6. Ostra, mielona papryka
7. Olej do smażenia
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Żeberka umyć, osuszyć i podzielić na porcje z jedną lub dwoma kostkami. Oprószyć vegetą, solą, papryką, ziołami prowansalskimi i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc).
Na patelni rozgrzać olej i każdy kawałek żeberek obsmażyć na złoto ze wszystkich stron; ostudzić i usunąć kostki.
Kapustę sparzyć w taki sam sposób jak na gołąbki i zdjąć z niej poszczególne liście. Z każdego liścia ściąć gruby nerw; na liście nakładać po kawałku mięsa z żeberka i zawijać jak gołąbki. Układać następnie ciasno w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Koncentrat pomidorowy rozrobić z wodą, przyprawić do smaku i zalać danie w naczyniu. Wstawić do nagrzanego (190 stopni Celsjusza) piekarnika na około godzinę. Podawać z ziemniakami.

Źródło: https://www.korekcjawadpostawy.pl/czy-istnieja-szczegolne-cwiczenia-dla-osob-pracujacych-przy-komputerze