Bogactwo witamin na jednym talerzu- brokuł, por oraz natka pietruszki to jedne z najbardziej wartościowych, zielonych składników używanych w kuchni. Posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne, dzięki czemu chronią nasz organizm przez wieloma chorobami i infekcjami. Zapraszam na porcję po samo zdrowie 😉
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy, 1 masła
- 1 marchewka
- 1 por
- 1 brokuł
- 1,25 l bulionu warzywnego
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- ostra papryka
Dodatkowo:
- podprażone pestki słonecznika
- 100 g sera gorgonzola + 1 łyżka jogurtu naturalnego
- makaron- u mnie świderki o smaku pomidorowym
Pokrojoną cebulę oraz czosnek wrzucamy na rozgrzany w rondlu o grubym dnie tłuszcz, podsmażamy. Marchewkę oraz pora kroimy w plasterki, dorzucamy do garnka, doprawiamy solą oraz pieprzem. Całość dusimy przez ok 5 minut, po czym wlewamy bulion. Różyczki brokuła dodajemy do zupy, gotujemy pod przykryciem około 15 minut. W połowie gotowania dodajemy pokrojoną natkę pietruszki. Gdy warzywa zmiękną, odstawiamy zupę z palnika i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku pieprzem, gałką muszkatołową oraz papryką. Podajemy z makaronem, roztopionym serem oraz pestkami słonecznika.
Smacznego!