Polacy są tym narodem, który doskonale zna smak grzybów i stara się wykorzystywać je pod różnymi postaciami. I jeśli chodzi o polskie kulinaria, to niewątpliwie jednym z tych dań, gdzie grzyby lubimy stosować są zupy grzybowe.
Ze świeżych, czy z suszonych? Zależy, jakie mamy. Grzyb, jeśli jest prawidłowo wysuszony, zachowuje w sobie wszystkie swoje walory smakowe i aromatyczne. Jeśli więc nie mamy grzybów świeżych, po suszone możemy też spokojnie sięgnąć. A jak je przygotować? Odpowiednio namoczyć. A gdy już zostaną namoczone, należy je w lekko osolonej wodzie podgotować. Razem z tą wodą grzyby przelewa się do przygotowanego wcześnie bulionu drobiowego, wołowego, czy warzywnego i razem jeszcze z około 30 minut gotuje. Zresztą zupa będzie gotowa w momencie, kiedy grzyby będą już miękkie.
A z czym taką zupę podawać? Można z tradycyjnym makaronem. Można też z ziemniakami. To wszystko zależy od naszego gustu. Pamiętajmy tylko, żeby po grzyby sięgać wyłącznie do sprawdzonych źródeł, aby mieć pewność, że je się grzyby jadalne.
Niespodobal mi sie ten wpis.
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.