Zupa jarzynowa z młodymi ziemniakami, fasolką szparagową, kalafiorem oraz cukinią. Wzbogacona świeżymi ziołami oraz serem feta. Oj chodziła za mną od dawna!
Zupa jarzynowa
Składniki (4-5 porcji):
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 mała cukinia
- 4 młode ziemniaki
- 100 g fasolki szparagowej
- 1/2 kalafiora
- 2 garście ulubionego makaronu
- ser feta
- świeży szczypiorek oraz koperek
- suszone oregano
- 1-1,5 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju kokosowego
W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek oraz cebulę, rumienimy na lekko złoty kolor. Dorzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz cukinię, oprószamy je suszonym oregano oraz solą, przesmażamy przez 2-3 minuty. Składniki zalewamy bulionem. Po 5 minutach dorzucamy różyczki kalafiora, fasolkę szparagową przekrojoną na połówki oraz makaron. Gotujemy na małym ogniu przez kolejne 10 minut (do miękkości warzyw). Wlewamy zaprawioną śmietanę, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Podajemy z pokruszonym serem feta. Smacznego!