Zupy o konsystencji kremu zaspokoją nie jedno podniebienie, w szczególności gdy dodamy do nich klika smacznych dodatków. Dzisiaj polecam wam brokułową z orzeszkami ziemnymi oraz tortellini. Palce lizać – przekonajcie się sami ; )
Składniki (na 6 porcji):
- 1 duży brokuł
- 3 ziemniaki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 5 dkg orzeszków ziemnych
- tortellini (użyłam trójkolorowych z nadzieniem szynki)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebulę, czosnek oraz marchewkę, obieramy, drobno siekamy, a następnie wrzucamy do rozpuszczonego w rondelku masła. Podsmażamy na średnim ogniu do momentu zeszklenia. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, a łodygi kroimy na kawałki. Dorzucamy do cebuli, wlewamy 1000 ml bulionu, doprowadzamy do wrzenia. W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy je w niewielkie kostki, wrzucamy do zupy.
Całość gotujemy pod przykryciem przez ok 20 minut. Następnie powoli dolewamy szklankę mleka, gotujemy przez kolejne 10 minut. Zdejmujemy zupę z palnika, ostudzamy przez kilka minut, miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy wedle uznania solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem tortellini oraz uprażonymi orzechami.
Smacznego!