Pyszny smak, gładka konsystencja, źródło cennych wartości odżywczych- między innymi właśnie za to, zupy krem zyskały spore grono zwolenników, do których ja sama zdecydowanie się zaliczam. Jeszcze dwa lata wstecz, na moim własnym koncie kulinarnym nie znajdowała się ani jedna pozycja z tego gatunku, dzisiaj wzbogacam kolekcję przyrządzonych zup o kolejną- tym razem z ciecierzycą w roli głównej.
Składniki:
Inspiracja- Kwestia Smaku.com
- 3 ząbki czosnku
- suszony tymianek + świeży do dekoracji
- 1 puszka pomidorów w sosie pomidorowym
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2,5 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki ciecierzycy – ok 250- 300 g po ugotowaniu/ można również zastąpić ciecierzycą z puszki
- natka pietruszki- świeża lub suszona
- sól, pieprz
- ugotowany długi makaron
Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie na złoty kolor. Dodajemy pomidory z puszki, suszony tymianek, całość gotujemy pod przykryciem przez ok 15 minut. Do garnka wlewamy bulion, ugotowaną wcześniej ciecierzycę oraz natkę pietruszkę, zostawiamy na palniku na 5 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą oraz pieprzem i blendujemy na jednolity krem. Podajemy z makaronem oraz świeżym tymiankiem.