Pożywna i zdrowa zupa z kalarepki i cukinii zadebiutowała na stole. W okresie letnim warto wykorzystywać potencjał sezonowych warzyw i owoców, gdyż są nie tylko źródłem cennych witamin, ale zapewniają urozmaicone doznania smakowe. Skosztujcie 😉
Zupa krem z kalarepki i cukinii
Składniki:
- 1 duża lub 2 małe kalarepki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cukinia
- 2 ziemniaki
- 1-1,5 litra bulionu warzywnego
- koperek
- ulubiony makaron
- ulubiona kiełbaska, pokrojona w paski
- słonecznik łuskany
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, podsmażamy przez kilka minut. Dodajmy wcześniej obrane i umyte warzywa- pokrojoną marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, cukinię oraz kalarepkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez około 20 minut- do miękkości warzyw. W drugim garnku gotujemy makaron, odcedzamy. Na patelni podprażamy słonecznik, a następnie grillujemy kiełbaskę. Zupę doprawiamy do smaku przyprawami, blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Podajemy z makaronem, kiełbaską, słonecznikiem oraz świeżym koperkiem.
Smacznego!