Kolejna rozgrzewająca propozycja w ramach jaglanego programu oczyszczania organizmu 🙂 Przepis pochodzi z książki „Jaglany Detoks”, z którą zdążyłam się zaznajomić na dobre. Były jeszcze pyszne burgery z indyka, marchewki i cukinii, ale zniknęły z talerza w oka mgnieniu, nie doczekały się zdjęcia 🙂 Z pewnością je jednak powtórzę, także nic straconego.
Składniki:
- 4 duże marchewki, obrane, pokrojone w plasterki
- 2 puszki pomidorów konserwowych (lub 1 kg świeżych)
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 cebula, pokrojona w piórka
- 3 daktyle
- 4- 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- kukurydza do dekoracji
- natka pietruszki
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę oraz czosnek, dodajemy przyprawę curry, całość podsmażamy przez 2-3 minuty. Dorzucamy marchewkę oraz pomidory, doprawiamy solą oraz pieprzem, zalewamy gorącą wodą do wysokości warzyw. Gotujemy przez ok 10 minut.
Dodajemy daktyle, kurkumę oraz kaszę jaglaną, gotujemy przez kolejne 5 minut. Zupę odstawiamy z palnika i blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Podajemy z kukurydzą i natką pietruszki.
Gotowe 🙂