Ograniczona ilość czasu, w właściwie jego brak często przyczynia się do ograniczonej możliwości pichcenia dwudaniowych obiadów. Jeżeli i Wy należycie do grupy zabieganych osób, skorzystajcie z przepisów na pożywne zupy, które z pewnością zaspokoją uczucie głodu. Dzisiaj główną rolę odgrywa zupa krem z pomidorów w asyście mozzarelli oraz bagietki czosnkowej. Przepis ten został odnaleziony na stronie kwestiasmaku.com i od dawna zaprzątał moją głowę. Nie pozostało mi zatem nic innego jak w końcu go przyrządzić 🙂
Składniki:
- 6 pomidorów
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 korzeń pietruszki
- 2 marchewki
- 3-4 łyżki oliwy
- 750 ml bulionu
- pół łyżeczki cukru
- garść bazylii
- sól
- pieprz
- pieprz cayenne
Dodatkowo: kulka mozzarelli, bazylia do dekoracji, bagietka + masło czosnkowe
Cebulę oraz czosnek kroimy w kostkę, marchewkę oraz pietruszkę w talarki. Rozgrzewamy w większym rondlu oliwę, wrzucamy na nią cebulę oraz czosnek. Smażymy kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pozostałe warzywa i smażymy przez ok 5 minut, również systematycznie mieszając.
Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy szypułki, a następnie kroimy w kostkę. Dorzucamy je do garnka z warzywami i smażymy przez 2 minuty. Wlewamy bulion warzywny, doprowadzamy do zagotowania. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą pieprzu cayenne, cukrem oraz posiekaną bazylią. Całość gotujemy przez ok 15 minut (do miękkości warzyw). Odstawiamy zupę z ognia i miksujemy za pomocą blendera na gładki krem.
Zupę przelewamy na talerz, dekorujemy startą mozzarellą oraz listkami bazylii. Podajemy z podpieczoną bagietką z masłem czosnkowym.
Smacznego!