Zupa krem z pora i jabłek z dodatkiem chipsów warzywnych

0
536
Rate this post

Delikatny smak zupy na bazie pora i jabłek wzbogacony o chrupkość aromatycznych, upieczonych warzyw. Propozycja idealna o każdej porze roku. Zapraszam do wypróbowania 🙂

Składniki:

(na podstawie przepisu Jakuba Kuronia)

  • 3-4 jabłka średniej wielkości, obrane, pokrojone w kostkę
  • 1/2 małego selera, pokrojony w kostkę
  • 1 marchewka, pokrojona w plasterki
  • 1 por, pokrojony w plasterki
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • kilka cienkich plasterków buraka, ziemniaka, marchewki + oliwa do skropienia

Na samym początku przygotowujemy chipsy warzywne- obrane i pokrojone w cienkie plasterki warzywa układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy solą oraz pieprzem, skrapiamy oliwą. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy przez ok 15 minut. Warzywa możemy odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru oliwy.

W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, delikatnie podsmażamy. Dodajemy seler, marchewkę oraz ziemniaki, oprószamy solą oraz pieprzem. Całość smażymy na niewielkim ogniu przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa zalewamy bulionem, dokładamy jabłka, gotujemy pod przykryciem 15-20 minut. Zupę zdejmujemy z palnika, dodajemy zaprawioną śmietanę, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Zupę podajemy z kleksem śmietany, chipsami oraz zieleniną.

Smacznego!