Zupa krem z selera

0
560
Rate this post

Czy wiesz, że bulwa selera jest prawdziwą kopalnią witamin? Zawiera w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych, dzięki czemu wpływa korzystnie na zdrowie i urodę. Seler jest niskokaloryczny, przyspiesza proces trawienia, oczyszcza organizm z toksyn, a także działa uspokajająco i przeciwbólowo. O właściwościach tego warzywa można by było sporządzić spory referat, lecz zamiast tego przeszłam do czynów. Przedstawiam przepis na zupę krem z selera z prażonymi orzechami laskowymi i słonecznikiem. Naprawdę warto się skusić 🙂

Składniki:

  • 2 średnie selery
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz cayenne
  • 2 garści orzechów laskowych
  • garść łuskanego słonecznika

Cebulę oraz czosnek siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Ziemniaki oraz seler myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do garnka, smażąc całość przez kolejne 5 minut. Warzywa zalewamy litrem bulionu, gotujemy pod przykryciem przez ok 20 minut. Odstawiamy z palnika, dodajemy zaprawioną śmietanę, sól, pieprz oraz 2 szczypty pieprzu cayenne. Orzechy laskowe siekamy i wrzucamy wraz ze słonecznikiem na patelnię, prażąc je kilka minut. Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy ze świeżo startą gałką muszkatołową oraz uprażonymi orzechami.

Smacznego!