Czy wiesz, że bulwa selera jest prawdziwą kopalnią witamin? Zawiera w sobie mnóstwo cennych składników odżywczych, dzięki czemu wpływa korzystnie na zdrowie i urodę. Seler jest niskokaloryczny, przyspiesza proces trawienia, oczyszcza organizm z toksyn, a także działa uspokajająco i przeciwbólowo. O właściwościach tego warzywa można by było sporządzić spory referat, lecz zamiast tego przeszłam do czynów. Przedstawiam przepis na zupę krem z selera z prażonymi orzechami laskowymi i słonecznikiem. Naprawdę warto się skusić 🙂
Składniki:
- 2 średnie selery
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 łyżki śmietany 12%
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- pieprz cayenne
- 2 garści orzechów laskowych
- garść łuskanego słonecznika
Cebulę oraz czosnek siekamy, szklimy na rozgrzanym oleju przez kilka minut. Ziemniaki oraz seler myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do garnka, smażąc całość przez kolejne 5 minut. Warzywa zalewamy litrem bulionu, gotujemy pod przykryciem przez ok 20 minut. Odstawiamy z palnika, dodajemy zaprawioną śmietanę, sól, pieprz oraz 2 szczypty pieprzu cayenne. Orzechy laskowe siekamy i wrzucamy wraz ze słonecznikiem na patelnię, prażąc je kilka minut. Zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Podajemy ze świeżo startą gałką muszkatołową oraz uprażonymi orzechami.
Smacznego!