Na początek nowego tygodnia, rozgrzewka- aromatyczna zupa marchewkowa z pomarańczą i imbirem. Dodaje mocy od środka 😉
Składniki (4-5 porcji):
- 1 duża cebula, posiekana
- 50 dkg marchewki, obranej, pokrojonej w plasterki
- po 1 łyżce masła i oliwy do smażenia
- 0,5 łyżeczki kolendry
- o,5 łyżeczki imbiru
- sok + skórka z 1,5 pomarańczy
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz
Do podania: kleks śmietany, grzanki, pestki dyni
Cebulę wrzucamy na rozgrzany w rondelku tłuszcz, podsmażamy na lekko złocisty kolor. Dodajemy marchewkę, kolendrę, imbir, sól, pieprz oraz sok i skórkę z pomarańczy. Całość smażmy przez dodatkowe 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Składniki zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem 15-20 minut (do miękkości marchewki). Odstawiamy z palnika, dodajemy zaprawioną śmietanę, a następnie blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dekorujemy przez podaniem.
Smacznego!