Jakie kompozycje smakowe znajdziecie w dzisiejszym poście? Połączenie słodko- ostre, a to za sprawą karmelizowanej cebuli i aromatycznych przypraw. Kuchnia marokańska obfituje w niespotykane dla naszej tradycyjnej kuchni połączenia. I to właśnie lubię- zaskoczenie na talerzu. Zapraszam do Maroka 😉 Przepis powstał na podstawie książki Diany Henry „Food from Plenty”.
Składniki (4 porcje):
- 1 duża lub 2 małe cebule
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1 opakowanie pomidorów z puszki
- 120 g czerwonej soczewicy
- 1 l bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
Karmelizowana cebula:
- 1 duża cebula
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- odrobina chilli/ pieprzu cayenne
- 1 łyżka brązowego cukru
Dodatkowo:
- gęsty jogurt naturalny lub śmietana 12%
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć na małym ogniu 2-3 minuty, dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć ciągle mieszając 2 minuty. Dodać pomidory, soczewicę i wywar. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać. Doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie przygotować cebulę: na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć na dużym ogniu ok. 2 minut, aż cebula lekko się zbrązowi. Dodać cukier, papryczkę i cynamon, mieszać i po ok. minucie zdjąć z ognia.
Zupę wlać do miseczek, na wierzch wlać łyżkę jogurtu, dodać karmelizowaną cebulę i listki kolendry.
Smacznego!