Zupa marokańska z soczewicą i cynamonem

0
677
Rate this post

Jakie kompozycje smakowe znajdziecie w dzisiejszym poście? Połączenie słodko- ostre, a to za sprawą karmelizowanej cebuli i aromatycznych przypraw. Kuchnia marokańska obfituje w niespotykane dla naszej tradycyjnej kuchni połączenia. I to właśnie lubię- zaskoczenie na talerzu. Zapraszam do Maroka 😉 Przepis powstał na podstawie książki Diany Henry „Food from Plenty”.

Składniki (4 porcje):

  • 1 duża lub 2 małe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 opakowanie pomidorów z puszki
  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Karmelizowana cebula:

  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • odrobina chilli/ pieprzu cayenne
  • 1 łyżka brązowego cukru

Dodatkowo:

  • gęsty jogurt naturalny lub śmietana 12%

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć na małym ogniu 2-3 minuty, dodać posiekany czosnek i przyprawy. Smażyć ciągle mieszając 2 minuty. Dodać pomidory, soczewicę i wywar. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 30 minut, aż soczewica będzie zupełnie miękka i zacznie się rozpadać. Doprawić solą i pieprzem.

W tym czasie przygotować cebulę: na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę drobno pokrojoną i smażyć na dużym ogniu ok. 2 minut, aż cebula lekko się zbrązowi. Dodać cukier, papryczkę i cynamon, mieszać i po ok. minucie zdjąć z ognia.

Zupę wlać do miseczek, na wierzch wlać łyżkę jogurtu, dodać karmelizowaną cebulę i listki kolendry.

Smacznego!