Zupa rybna

0
502
Rate this post

Składniki:

1. Pół kilograma sprawionych ryb słodkowodnych
2. 60 dag filetów rybnych
3. 1 łyżka oleju
4. 1 cebula
5. 1 pęczek włoszczyzny
6. 2 listki laurowe
7. Kilka ziarenek ziela angielskiego
8. Pół szklanki wina (białego, wytrawnego)
9. 1 cytryna
10. 1 szklanka przecieru pomidorowego
11. 1 łyżka czarnych oliwek
12. Pół szklanki kwaśnej śmietany
13. 2 łyżki posiekanej zieleniny (koperek, szczypiorek, natka pietruszki)
14. Sól, tymianek, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Małe słodkowodne rybki umyć. Włoszczyznę obrać, umyć. Ryby i warzywa włożyć do garnka i zalać dwoma litrami posolonej wody i gotować wszystko około jednej godziny. Po ugotowaniu wywar przecedzić.
Cebulę obrać i posiekać. Olej rozgrzać na patelni i zeszklić na nim cebulę. Cebulę dodać do wywaru rybnego. Dolać także wino, włożyć listki laurowe i ziele angielskie oraz pokrojone filety z ryby. Zagotować i zmniejszyć płomień, gotować jeszcze 15 minut.
Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, cytrynę i oliwki, doprawić do smaku solą, tymiankiem świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Posypać posiekanymi ziołami, a już na talerzu udekorować kleksem śmietany.