Zupa selerowo – porowa

0
2573
4/5 - (1 vote)

Zupa selerowo-porowa (4-5 porcji)

  •  1 duży korzeń selera
  • 1 duży por
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • 1 litr bulionu jarzynowego
  • 300 ml  litra mleka
  • pokruszony ser feta
  • pieprz
  • świeży szczypiorek

W pierwszej kolejności myjemy i obieramy warzywa, seler oraz ziemniaki kroimy w kostkę, pora w plasterki. W międzyczasie w dużym garnku roztapiamy masło z oliwą. Wrzucamy pokrojone warzywa, mieszamy, doprawiamy solą, dusimy pod przykryciem przez ok 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną, wlewamy do garnka mleko oraz bulion, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy pod przykryciem przez dodatkowe 20-25 minut. Odstawiamy zupę z palnika, doprawiamy do smaku pieprzem, a następnie miksujemy za pomocą blendera na jednolity krem. Przed podaniem posypujemy świeżym szczypiorkiem oraz dodajemy pokruszony ser feta.

Smacznego!

Źródło: https://www.perfumellablog.pl/2024/01/jak-dobrac-stroj-kapielowy-do-swojej-figury.html