Składniki:
1. 12 dag białej fasoli
2. 15 dag kaszy jęczmiennej
3. 25 dag wędzonego boczku
4. 1 marchewka
5. Kawałek selera korzeniowego
6. 1 łyżka smalcu
7. 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
8. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
Fasolę namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie. Rano odcedzić, włożyć do nieosolonej wody i gotować przez pół godziny na małym ogniu. W drugim garnku zalać zimną wodą opłukaną kaszę i zagotować, posolić i gotować 25 minut.
Boczek pokroić w grubą kostkę. Dodać do garnka z fasolą, gdy ta już będzie prawie miękka i gotować dalsze 20 minut.
Marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec i podsmażyć warzywa, a następnie dodać do zupy i gotować jeszcze przez chwilkę. Pod koniec dodać ugotowaną kaszę i posiekaną zieloną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.