Zupa z kurczakiem, papryką i porem

0
1557
Rate this post

Co na dzisiaj? Aromatyczna zupa z kurczakiem, papryką, porem i makaronem. Skosztujcie 🙂

Zupa z kurczakiem, papryką i porem

Składniki:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 por
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki mąki
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • + 100 g makaronu

Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na małe kąski. Oprószamy je solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mieszance mąki, papryki i curry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor kurczaka. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulą oraz czosnek, podsmażamy przez 2 min, aż lekko się zarumienią. Dorzucamy pokrojonego pora, doprawiamy solą oraz pieprzem, szklimy przez kolejne 3-4 minuty. Dorzucamy paprykę, natkę pietruszki oraz podsmażone kąski kurczaka. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Dolewamy mleko, zostawiamy na ogniu przez dodatkowe 2-3 minuty. Dodajemy makaron. Gotowe.

Smacznego!