Co na dzisiaj? Aromatyczna zupa z kurczakiem, papryką, porem i makaronem. Skosztujcie 🙂
Zupa z kurczakiem, papryką i porem
Składniki:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 por
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 l bulionu
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki mąki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- + 100 g makaronu
Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy na małe kąski. Oprószamy je solą i pieprzem, a następnie obtaczamy w mieszance mąki, papryki i curry. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na złoty kolor kurczaka. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. W rondlu o grubym dnie rozgrzewamy masło, dodajemy posiekaną cebulą oraz czosnek, podsmażamy przez 2 min, aż lekko się zarumienią. Dorzucamy pokrojonego pora, doprawiamy solą oraz pieprzem, szklimy przez kolejne 3-4 minuty. Dorzucamy paprykę, natkę pietruszki oraz podsmażone kąski kurczaka. Całość zalewamy bulionem i gotujemy przez 10 minut. Dolewamy mleko, zostawiamy na ogniu przez dodatkowe 2-3 minuty. Dodajemy makaron. Gotowe.
Smacznego!