Składniki:
1. 80 dag łopatki wieprzowej
2. 4 strąki papryki
3. 4 ziemniaki
4. 1 cebula
5. 2 kostki rosołowe
6. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
7. 4 łyżki oleju
8. 1 łyżka mąki pszennej
9. Tymianek
10. Zielona pietruszka
11. Ostra mielona papryka
12. 2 listki laurowe
13. 10 dag mąki
14. 1 jajko
15. Sól, pieprz
Wykonanie:
Mięso dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić mięso i podsmażyć. Kostki rosołowe rozpuścić w półtora litrze gorącej wody, wymieszać i zalać mięso w rondlu. Gotować pod przykryciem około 40 minut.
Papryki oczyścić z pestek, umyć i pokroić w cienki paseczki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodać obrane ziemniaki i paprykę, tymianek, listki laurowe i zielona pietruszkę. Doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem. Gotować jeszcze 10 minut.
Cebulę obrać i drobniutko pokroić, zeszklić na reszcie oleju, oprószyć mąką i zasmażyć, rozprowadzić odrobiną wrzątku i wlać do zupy wraz z koncentratem pomidorowym.
Z mąki, jajka, szczypty soli i kilku łyżkami zimnej wody zagnieść ciasto na zacierki, które następnie zetrzeć do zupy na tarce o dużych oczkach. Gotować jeszcze przez chwilę i zaraz podawać.