Żurek z grzybami (suszonymi)

0
661
Rate this post

Składniki:

1. Pół litra zakwasu na żurek
2. 1 cebula
3. 3 ząbki czosnku
4. 4 duże ziemniaki
5. 1 pęczek włoszczyzny
6. 5 suszonych grzybków
7. 20 dag wędzonego boczku
8. 1 listek laurowy
9. Kilka ziarenek ziela angielskiego
10. Kilka ziarenek czarnego pieprzu
11. Sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

Grzybki umyć i namoczyć w zimnej wodzie kilka godzin wcześniej.
Włoszczyznę oczyścić i obrać, umyć, pokroić na kawałki i włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listek laurowy i grzybki razem z wodą, w której się moczyły. Dolać wody, aby wywaru było około 2 litry. Gotować około pół godziny a następnie przecedzić.
Odcedzony wywar wymieszać z zakwasem i zagotować. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i ugotować. Odcedzić i dodać do żurku razem z pokrojonymi grzybkami i warzywami. Całość przyprawić do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem. Boczek pokroić w słupki i zrumienić razem z cebulą. Dodać do zupy.