Chyba każdy rozsądny człowiek, pragnie zdrowo się odżywiać. Albowiem, wiele jest racji w starym powiedzeniu, które brzmi: jesteś tym co jesz. Sposób odżywiania, ma niebagatelny wpływ na całe nasze życie: na zdrowie, kondycję, wygląd, samopoczucie. To właśnie on, decyduje w dużej mierze o naszej wydajności w pracy, o naszej formie i o tym, na ile potrafimy korzystać z życia i się nim cieszyć. Zatem: jak zdrowo się odżywiać? Należy, przede wszystkim, zrezygnować z wysokoprzetworzonej żywności, z dań typu fast food, ograniczyć spożycie mięsa i wędlin, nie jadać potraw smażonych w głębokim tłuszczu i słodyczy (zwłaszcza tych zawierających olej palmowy!). Można także zainspirować się dietą wegetariańską, lub inną popularną dietą. Jednak, niestety, nie wszystkie modne, promowane jako uzdrawiające diety, są naprawdę zdrowe i odpowiednie dla każdego. Niektóre z nich mogą nam wręcz zaszkodzić! A jak jest z modnym ostatnio eliminowaniem glutenu z diety? Czy żywność bezglutenowa jest naprawdę zdrowa? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna. Jest bardzo wiele osób, którym gluten naprawdę nie służy- powoduje u nich na przykład kłopoty żołądkowe, wzdęcia, albo powstawanie wyprysków na skórze. Jego ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie z diety, pozwala takim osobom poczuć się lżej i lepiej. Jednak należy pamiętać, że nie każda żywność bezglutenowa sprzedawana w sklepach, jest zdrowa! Czasem produkty oznaczone jako bezglutenowe, zawierają bardzo niezdrowe, szkodliwe składniki: konserwanty, słodziki, regulatory smaku.
Losowe wpisy:
Filet z kurczaka w migdałach z żurawiną
Składniki:
1 pierś z kurczaka
sok z cytryny
jajko
płatki migdałowe
mix sałat
żurawina do mięs i serów
pomarańcza
ser feta
sól, pieprz
masło
Pierś...
Kremowa zupa z selera i pora z dodatkiem sera camembert
Wstyd się przyznać, ostatnio zaniedbałam „obowiązki” kulinarne. Nawał pracy skutecznie odciągnął mnie od kuchennego zacisza. Powoli wracam jednak do smacznej codzienności :) Na rozgrzewkę...