Odpowiednio przyrządzone potrawy, serwowane na talerzu, potrafią być naprawdę ekscytujące. Smak to przecież jeden ze zmysłów człowieka, który pozwala nam rozpoznawać m.in. odczucie słodyczy, gorzkości czy kwaśności. Niestety, ale często możemy mieć wrażenie, że pewnym daniom po prostu czegoś brakuje. Niezależnie od tego, czy mówimy o potrawach przygotowywanych w restauracji, czy w domu. W takim przypadku powinniśmy sięgnąć nieco głębiej do wiedzy kulinarnej i poznać pojęcie umami. Jak jednak sprawić, aby dania smakowały lepiej? Co może się nam przydać?
Jak zasmakować pysznych dań?
Wspomnieliśmy we wstępie o pojęciu, jakim jest umami. Co jednak kryje się pod tą tajemniczą nazwą? W rzeczywistości jest to słowo pochodzące z języka japońskiego, które w dosłownym tłumaczeniu oznacza po prostu coś smacznego, wyśmienitego. Umami po raz pierwszy zostało odkryte w 1909 roku przez jednego z japońskich profesorów, który poszukiwał wspólnego smaku wśród różnorodnych produktów. To właśnie w ten sposób doszło do wyizolowania substancji, takiej jak kwas glutaminowy z wodorostów, który następnie otrzymał nazwę umami. Co istotne, opisywany przez nas smak jest niesamowicie ulotny, jednak dostarcza kubkom smakowym odpowiednich wrażeń. Innymi słowy, jest to wzmacniacz smaku, który potrafi podbić charakter jedzenia, ale także zrównoważyć dania. Z kolei sam glutaminian jest traktowany przez nasz organizm jako składnik dostarczający energii, dlatego też jego obecność w diecie jest uzasadniona.
Glutaminian jako wzmacniacz smaku przypraw
Poszukując odpowiedniego smaku potraw, często możemy napotkać na pojęcie glutaminianu sodu. Ten z pozoru nieistotny składnik, naprawdę może zmienić smak dania – najczęściej na plus. Glutaminian sodu to jeden ze wzmacniaczy smaku, który jest obecny w wielu produktach spożywczych. Szczególnie popularny jest w kuchni dalekowschodniej, dlatego też często możemy się z nim spotkać w przypadku kuchni chińskiej czy japońskiej. Niemniej jednak, ze względu na coraz większą popularyzację, z powodzeniem jest też stosowany na całym świecie, w tym również w Polsce. Glutaminian sodu to przyprawa, którą możemy dodać zarówno do potraw obiadowych, jak i śniadaniowych czy tych serwowanych na kolację.
Czy glutaminian sodu jest szkodliwy?
Glutaminian sodu oznacza się w przemyśle jako E621. Takie nazewnictwo, ale też wiele różnorodnych historii nadają mu negatywny wydźwięk. Swego czasu toczyły się nawet wielkie dyskusje na temat jego szkodliwości dla zdrowia. Czy te plotki mają jednak uzasadnienie w rzeczywistości? Tak naprawdę glutaminian sodu to wzmacniacz smaku, który w przeprowadzonych badań klinicznych został określony jako nieszkodliwy dla naszego zdrowia. Oczywiście, nadmiar każdej substancji może szkodzić. Tak jest i w tym przypadku. Spożycie nadmiernej ilości może wywołać zawroty głowy czy uczucie niepokoju. Jednak nie powinniśmy się obawiać dodawania go do potraw. Traktowany z rozsądkiem i umiarem odwdzięczy się na talerzu. Będzie bezpieczny, smaczny, a także uniwersalny.
Artykuł sponsorowany