W kalendarzu prężnie rozwijających się i funkcjonujących firm nie wieje pustką – w kolejnych miesiącach zaplanowane są różnego rodzaju wydarzenia, spotkania, eventy, konferencje. Mają one różny charakter, różny format, różną liczebność, ale coraz częściej ich wspólnym mianownikiem jest catering.
Dlaczego catering na imprezach firmowych jest ważny?
Po pierwsze tego typu spotkania nie trwają krótko, zatem ich uczestnicy najzwyczajniej w świecie po jakimś czasie zaczynają odczuwać głód. Przygotowany i podany posiłek zaspokaja więc fizjologiczną potrzebę, ale także pozytywnie wpływa na odbiór gospodarza spotkania oraz sprzyja wymianie myśli czy luźnym rozmowom, które jak wiadomo przynoszą dużo korzyści, np. pomagają przełamać przysłowiowe lody i w relacjach pracownik – gość oraz pracownik – pracownik nawiązać lepsze relacje.
Jaki powinien być catering na imprezy firmowe?
Catering na imprezy Łódź nie może być byle jaki – bardzo ważne jest, aby został właściwie zaprezentowany, właściwie podany, dania powinny być wykonane z produktów wysokiej jakości i być smaczne. Bardzo dobrze widziane jest uwzględnienie preferencji żywnościowych (gdy w firmie zatrudnieni są obcokrajowcy bądź też są wśród zaproszonych osób) oraz ograniczeń w odżywianiu (np. dania wegańskie, wegetariańskie, dania pozbawione glutenu). Bez spełnienia tych warunków, cały wysiłek pracodawcy pójdzie na marne.
Gdzie znaleźć dobry catering?
Przed rozpoczęciem poszukiwań, warto najpierw określić budżet oraz potrzeby i oczekiwania. Te ustalenia pomogą szybciej znaleźć idealnego dostawcę wśród firm cateringowych znalezionych w internecie, poleconych przez partnerów biznesowych czy znajomych. Poczta pantoflowa jest jak zawsze nieoceniona, ale dla czystego sumienia, że został wybrany najlepszy dostawca, warto przejrzeć oferty wszystkich firm, zwrócić uwagę na elastyczność, estetykę, kompleksowość usługi, opinie poprzednich klientów, które skupiają się na równie istotne aspektach współpracy tj. punktualność dostaw, świeżość i dokładność przygotowania potraw, sprawność obsługi, czystość podczas pracy. Niektóre z firm cateringowych proponują potencjalnym klientom możliwość odwiedzin swojej siedziby, degustacji dań z menu oraz poznanie personelu obsługującego imprezy firmowe. Takie podejście świadczy o profesjonalizmie firmy cateringowej.
Współpracownicy różnie podchodzą do spotkań firmowych – imprezy z cateringiem mają duże szanse sprawić, że wydarzenia zostaną dobrze zapamiętane i odebrane. To szansa dla pracodawcy, by pracowników mile zaskoczyć, udowodnić, że troska o kadrę to nie puste słowa i dać okazję do integracji zespołu.