Drożdżówki z serem i jabłkami

0
682
Rate this post

Uwielbiam połączenie jabłek, cynamonu, rodzynek i kremowego twarogu. Sprawdza się na wiele rozmaitych sposobów i skutecznie likwiduje chandrę. I choć miałam nic nie pichcić, w sobotni wieczór wzięłam się za produkcję drożdżówek. Efekt poniżej 🙂

Składniki:

  • ciasto na drożdżówki z tego przepisu.

Masa serowa:

Twaróg mielimy, dodajemy żółtka i cukier, dokładnie mieszamy. Dorzucamy rodzynki.

  • 250 g twarogu
  • 50 g rodzynek
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki brązowego cukru

Jabłka:

Pokrojone jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.

  • 4 jabłka, obrane,  pokrojone w kostkę
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Kruszonka:

Składniki na kruszonkę umieszczamy w miseczce i ugniatamy ręcznie do powstania “grudek”

  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki masła.

+ białko

Ciasto wyrabiamy zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie na ciasto drożdżowe. Gdy wyrośnie, dzielimy go na dwie równe części. Każdą z nich przekładamy na dwie oddzielne duże blachy, wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkujemy na kształt prostokąta, smarujemy masą serową, następnie nakładamy jabłka. Ciasto zwijamy w rulon, kroimy na plasterki, każdy z nich układamy na papierze, w odległości co najmniej 2-3 cm od siebie, gdyż sporo urosną. Każdą z bułeczek smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy jednocześnie dwie blachy na różnych wysokościach, w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem, przez 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia.

Smacznego!