Ciasto czekoladowo- kokosowe

0
3345
3/5 - (1 vote)

Ten moment, kiedy masz przed sobą całą blachę ciasta, a odmawiasz sobie choćby małego kawałeczka 🙂 Tak jest, trzeba ćwiczyć silną wolę. Podjęłam decyzję o tygodniowym jaglanym detoksie organizmu, więc grzechem byłoby polec już w pierwszym dniu. A jeszcze większym nie poczęstować gości własnym wypiekiem 🙂 Rozpoczęłam szybkie poszukiwania w internecie i tak oto trafiłam na przepis „Kokosowe ciasto z czekoladą” z bloga Niebo na Talerzu- niebonatalerzu.blogspot.com

Zapraszam do wypróbowania, mam słowo że wyszło pyszne 🙂

Składniki (na standardową blachę):

Ciasto:

  • dwie szklanki mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • pół szklanki stopionego masła lub oleju
  • szklanka mleka
  • 3 jajka

Masa kokosowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • 150 g wiórków kokosowych
  • pół szklanki cukru

Polewa (wg własnego przepisu):

  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru

Suche składniki na ciasto umieszczamy w jednej miseczce, mokre w drugiej, mieszamy. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wlewamy 3/4 zawartości masy czekoladowej, wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

W międzyczasie przygotowujemy masę kokosową- do schłodzonego mleka wsypujemy kaszę, wiórki kokosowe oraz cukier. Rondelek stawiamy na palniku, doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia masy, od czasu do czasu mieszając. Gorącą masę wlewamy na podpieczony spód, następnie wlewamy pozostałą masę czekoladową. Pieczemy przez dodatkowe 20 minut.

Składniki na polewę umieszczamy w garnuszku, mieszając zagotowujemy. Dekorujemy nią ciasto.

Smacznego!

Źródło: https://www.irishroots.pl/the-scottish-traditional-boat-festival-w-portsoy.htm