Uzupełniamy przepiśnik o kolejny jesienny rozgrzewający przepis- dzisiaj przygotowałam dla was kremową zupę z batatów, marchewki i soczewicy z aromatycznymi przyprawami i kruszonką z czerwonego ryżu. Zapraszam do skosztowania 😉
Składniki:
Zupa:
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/2 kg batatów
- 2 marchewki
- 2 cm imbiru, drobno startego
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól, pieprz
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 szklanka mleka
Cebulę oraz czosnek siekamy, wrzucamy na rozgrzany w rondlu tłuszcz. Podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym dodajemy pokrojoną marchewkę, bataty oraz przyprawy: sól, pieprz, imbir, curry, kolendrę, całość smażymy przez dodatkowe kilka minut. Składniki zalewamy bulionem, wrzucamy soczewicę, gotujemy pod przykryciem 15-20 minut (do miękkości warzyw.) W połowie gotowania wlewamy do zupy mleko.
Zupę odstawiamy z palnika i blendujemy na jednolity krem.
Kruszonka:
- 100 g czerwonego ryżu
- natka pietruszki
- kolendra
- słodka papryka
- sól, pieprz
+ pestki dyni
Ryż gotujemy w nieosolonej wodzie do miękkości (ok 20 minut), przekładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy przyprawy, prażymy przez 4-5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy do zupy wraz z pestkami dyni.
Smacznego!