Zupa krem ze szpinaku

0
791
Rate this post

Składniki:

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • oliwa z oliwek
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/2 opakowania serka topionego gouda
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • chilli

Czosnek oraz cebulę drobno siekamy, wrzucamy je na rozgrzaną w garnku oliwę. Podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy szpinak, mieszając doprowadzamy do jego rozmrożenia. Do zawartości garnka dorzucamy pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki, wlewamy bulion. Całość gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, a po upływie tego czasu dodajemy serek topiony oraz mleko, gotujemy przez kolejne 5 minut. Zupę odstawiamy z palnika i blendujemy do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Doprawiamy do smaku przyprawami.

Do podania:

  • grillowana chuda szynka
  • plasterek sera żółtego
  • prażone pestki dyni
  • kolorowy pieprz
  • tosty z masłem czosnkowym