Składniki:
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- oliwa z oliwek
- 1 marchewka
- 2 ziemniaki
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 opakowania serka topionego gouda
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- chilli
Czosnek oraz cebulę drobno siekamy, wrzucamy je na rozgrzaną w garnku oliwę. Podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy szpinak, mieszając doprowadzamy do jego rozmrożenia. Do zawartości garnka dorzucamy pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki, wlewamy bulion. Całość gotujemy pod przykryciem przez 15 minut, a po upływie tego czasu dodajemy serek topiony oraz mleko, gotujemy przez kolejne 5 minut. Zupę odstawiamy z palnika i blendujemy do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji. Doprawiamy do smaku przyprawami.
Do podania:
- grillowana chuda szynka
- plasterek sera żółtego
- prażone pestki dyni
- kolorowy pieprz
- tosty z masłem czosnkowym