Pożywna, zdrowa, z dodatkiem pomidorów- zupa krem z z soczewicy. Warta wypróbowania 🙂
Zupa krem z soczewicy
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 ziemniaki
- 1/4 selera
- oliwa do smażenia
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 2 szklanki czerwonej soczewicy
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- sól, pieprz, chilli, oregano
- śmietana/ jogurt do dekoracji
- pestki dyni
Wszystkie warzywa obieramy, drobno kroimy, oprószamy solą i podsmażamy na oliwie przez kilka minut. Dodajemy pomidory z puszki, całość zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy soczewicę. Zupę gotujemy na średnim ogniu przez ok 15-20 minut, odstawiamy z palinka i blenderujemy na jednolity krem. Doprawiamy pieprzem, chilli oraz oregano. Podajemy z kleksem śmietany oraz pestkami dyni.
Smacznego!