Wypieki z makiem są nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Dzisiaj przedstawiam mak ukryty pod postacią kruchych babeczek oraz tarty. Jeżeli znudził Wam się tradycyjnie zawijany makowiec, zdecydowanie polecam tą alternatywę 🙂
Składniki:
Kruche ciasto:
- 15 dkg masła lub margaryny
- szczypta soli
- 5 dkg drobno zmielonych orzechów
- 23 dkg mąki
- 10 dkg cukru
- 1 duże jajko
Wszystkie składniki umieszczamy w misie i szybko zarabiamy z nich kruche ciasto, łącząc je w kulę. Wkładamy do lodówki na ok godzinę.
Nadzienie makowe:
- 1 duża puszka gotowej masy makowej
- kilka łyżek kokosu
- 1 jajko
- 1 szklanka drobno pokrojonych orzechów włoskich
Masę makową dokładnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
Dodatkowo:
- 10 metalowych foremek na babeczki (lub więcej) o średnicy 7 – 8 cm + ewentualnie foremka na tarty
- 1 foremka w kształcie gwiazdki
Foremki delikatnie natłuszczamy oliwą lub masłem. Dysponowałam 1 turą małych foremek, z części ciasta wykonałam babeczki, z reszty większą tartę. Piekarnik nagrzewamy na 175 stopni. Ciasto rozwałkujemy na stolnicy oprószonej mąką, z placka wykrawamy koła do babeczek, wypełniamy je nadzieniem makowym, a następnie nakładamy na nie wycięte z ciasta gwiazdki oraz dekorujemy posiekanymi orzechami. Powtarzamy czynność, aż do uzupełniania wszystkich foremek.
Babeczki oraz/lub tartę ustawiamy na dużej blasze do pieczenia, pieczemy przed ok 30 minut – aż ciasto zarumieni się na złoty kolor. Wyjmujemy je z foremek zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, gdy będą jeszcze ciepłe.
Źródło: https://www.kuryikoguty.pl/gdzie-obserwowac-ptaki-w-wojewodztwie-malopolskim.html