Burgery gryczane z twarogiem i frytkami

0
854
Rate this post

Składniki:

Kotleciki

  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • 250 g  twarogu chudego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1/2 marchewki
  • 1 roztrzepane jajko
  • szczypiorek
  • oregano
  • ostra papryka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Kaszę gryczaną gotujemy przez 15 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Czosnek, cebulę oraz marchewkę drobno siekamy, podsmażamy na oliwie na złoty kolor. W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki, doprawiamy przyprawami do smaku, dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je delikatnie w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu przez kilka minut z obydwu stron.

Podajemy z frytkami, sosem jogurtowym oraz marchewką.

+ frytki

+ marchew

Sos jogurtowy:

  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz

Składniki na sos łączymy ze sobą, odstawiamy na pół godziny, by się “przegryzły”.