Składniki:
Kotleciki
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 250 g twarogu chudego
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 1/2 marchewki
- 1 roztrzepane jajko
- szczypiorek
- oregano
- ostra papryka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
Kaszę gryczaną gotujemy przez 15 minut, odstawiamy do wystygnięcia. Czosnek, cebulę oraz marchewkę drobno siekamy, podsmażamy na oliwie na złoty kolor. W dużym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki, doprawiamy przyprawami do smaku, dokładnie mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotleciki, obtaczamy je delikatnie w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu przez kilka minut z obydwu stron.
Podajemy z frytkami, sosem jogurtowym oraz marchewką.
+ frytki
+ marchew
Sos jogurtowy:
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- świeżo mielony czarny pieprz
Składniki na sos łączymy ze sobą, odstawiamy na pół godziny, by się “przegryzły”.