Spaghetti z kurczakiem w sosie orzechowym

0
1501
Rate this post

Zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów z makaronem w roli głównej. Wyszperałam go na blogu Angie “I adore cinnamon”- fotografie dania oraz kompozycja składników zwiodła mnie na pokuszenie, i tak oto już dwukrotnie pyszna pasta wylądowała na  talerzach.

Składniki (2 porcje):

Sos:

  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki wody
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Składniki na sos łączymy ze sobą, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Kurczak:

  • 1 duża pierś z kurczaka lub dwie małe
  •  1/ 2 łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w paski, łączymy z przyprawami, a następnie smażymy przez kilka minut na oliwie.

Dodatkowo:

  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 garście orzeszków ziemnych
  • oliwa do smażenia

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Marchewkę obieramy, siekamy w półksiężyce, cebulę w kosteczkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 5 minut. Dodajemy kawałki kurczaka, ugotowany makaron oraz sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przed podaniem danie dekorujemy orzeszkami ziemnymi.

Smacznego!