Zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów z makaronem w roli głównej. Wyszperałam go na blogu Angie “I adore cinnamon”- fotografie dania oraz kompozycja składników zwiodła mnie na pokuszenie, i tak oto już dwukrotnie pyszna pasta wylądowała na talerzach.
Składniki (2 porcje):
Sos:
- 2 łyżki masła orzechowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 łyżki wody
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Składniki na sos łączymy ze sobą, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Kurczak:
- 1 duża pierś z kurczaka lub dwie małe
- 1/ 2 łyżeczki ostrej papryki
- szczypta mielonego imbiru
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, kroimy w paski, łączymy z przyprawami, a następnie smażymy przez kilka minut na oliwie.
Dodatkowo:
- 1 marchewka
- 1 czerwona papryka
- 100 g mrożonej fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 garście orzeszków ziemnych
- oliwa do smażenia
Makaron gotujemy al dente, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Marchewkę obieramy, siekamy w półksiężyce, cebulę w kosteczkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Wszystkie warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 5 minut. Dodajemy kawałki kurczaka, ugotowany makaron oraz sos. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przed podaniem danie dekorujemy orzeszkami ziemnymi.
Smacznego!