Kremowa zupa ziemniaczana z grzankami

0
877
Rate this post

Składniki (4 porcje):

  • 3 cebule
  • 1 główka czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1 łyżka cukru
  • kilka ziemniaków (6 dużych, 8 mniejszych)
  • 750 ml bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • 2 łyżki śmietany
  • natka pietruszki

+ grzanki czosnkowe (kilka kromek chleba smarujemy masłem czosnkowym, zapiekamy w opiekaczu i kroimy w kostkę)

Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, Podsmażamy przez kilka minut dodając w międzyczasie łyżkę cukru. Do zawartości rondla dodajemy pokrojony czosnek, smażymy przez dodatkowe 2-3 minuty. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, dorzucamy do pozostałych składników, oprószamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy zupę przez 15-20 minut (do miękkości ziemniaków), dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz słodką paprykę w proszku, odstawiamy z palinka. Dodajemy zaprawioną śmietanę i blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z grzankami oraz listkami natki pietruszki.

Smacznego!