Składniki (4 porcje):
- 3 cebule
- 1 główka czosnku
- oliwa do smażenia
- 1 łyżka cukru
- kilka ziemniaków (6 dużych, 8 mniejszych)
- 750 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- słodka papryka
- 2 łyżki śmietany
- natka pietruszki
+ grzanki czosnkowe (kilka kromek chleba smarujemy masłem czosnkowym, zapiekamy w opiekaczu i kroimy w kostkę)
Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na rozgrzaną oliwę, Podsmażamy przez kilka minut dodając w międzyczasie łyżkę cukru. Do zawartości rondla dodajemy pokrojony czosnek, smażymy przez dodatkowe 2-3 minuty. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, dorzucamy do pozostałych składników, oprószamy solą i pieprzem, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy zupę przez 15-20 minut (do miękkości ziemniaków), dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz słodką paprykę w proszku, odstawiamy z palinka. Dodajemy zaprawioną śmietanę i blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Doprawiamy do smaku pieprzem. Podajemy z grzankami oraz listkami natki pietruszki.
Smacznego!