Ta zupa daje moc i rozgrzewa. Miłośnicy ostrych smaków koniecznie powinni ją wypróbować.
Składniki (6 porcji):
Inspiracja- Kwestia Smaku
- 50 dkg filetu z kurczaka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki chilli/ pieprzu cayenne
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka kukurydzy
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- posiekana natka pietruszki
- 150 g ryżu
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy na kawałeczki. Mięso obtaczamy w mieszance mąki, kurkumy oraz chilli, odstawiamy na kilka chwil. W międzyczasie zagotowujemy bulion, odcedzamy kukurydzę, a pomidory z puszki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę oraz czosnek, posypujemy szczyptą chilli, przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy kąski kurczaka i smażymy przez 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Na patelnię dorzucamy kukurydzę, wlewamy sos pomidorowy oraz 1 szklankę bulionu. Całość gotujemy przez kilka minut. Zawartość patelni łączymy z bulionem, dodajemy kolendrę oraz natkę pietruszki, gotujemy pod przykryciem dodatkowe 5 minut. Garnek odstawiamy z kuchenki, odmierzamy szklankę zupy (bez kurczaka) i blendujemy ją na krem. Wlewamy z powrotem do garnka. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Smacznego!