Pyszna alternatywa dla tradycyjnych mięsnych burgerów. Kotleciki z kaszy gryczanej to samo zdrowie, wzbogacone o porcję warzyw są pełnowartościowym i pożywnym posiłkiem. Już teraz zdradzę, że na blogu systematycznie i coraz częściej będą się pojawiać przepisy,w których główną rolę odgrywać będą przeróżne odmiany kaszy 😉 A tymczasem zostawiam was z przepisem.
Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej białej (200 g)
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 garście słonecznika
- sol, pieprz
- imbir mielony
- papryka mielona
- pieprz cayenne
- natka pietruszki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- kilka kropel sosu sojowego
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości (ok 20 minut), odcedzamy i przelewamy zimną wodą, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Marchewkę, pietruszkę, cebulę oraz czosnek obieramy, drobno kroimy i podsmażamy przez kilka minut na rozgrzanym na patelni maśle. Dodajemy 1 łyżeczkę imbiru, odrobinę soli, przesmażamy przez dodatkową minutę. Do misy miksera wkładamy pestki słonecznika oraz warzywa, rozdrabniamy na średnich obrotach. Dodajemy kaszę, natkę pietruszki, bułkę tartą oraz jajko i miksujemy do czasu, aż wszystkie składniki się połączą, a masa stanie się jednolita. Doprawiamy do smaku pieprzem, chilli oraz sosem sojowym. Z masy formujemy kotleciki (wyjdzie ok 14 sztuk), a następnie przesmażamy je na oliwie na lekko złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!