Filet z kurczaka w migdałowej panierce podany na makaronie z pesto bazyliowym.
Filet z kurczaka w migdałowej panierce
Składniki: (3-4 porcje)
- 200 g makaronu np. tagliatelle
- 100 g pesto bazyliowego
- 1 pierś z kurczaka
- 1 jajko
- świeżo mielony pieprz i sól
- 4 łyżki drobno zmielonych migdałów
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
- dodatkowo do podania: cytryna, parmezan, listki bazylii
Filet z kurczaka oczyszczamy z błonek, porcjujemy na mniejsze kawałki. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w panierce ze zmielonych migdałów i bułki tartej. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kąski kurczaka na złoty kolor.
Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i mieszamy z zielonym pesto. Na talerze wykładamy porcję makaronu oraz kurczaka. Danie posypujemy świeżo startym parmezanem, dekorujemy listkami bazylii, a tuż przez podaniem skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego!