Jesienną porą zupy smakują zdecydowanie najlepiej. Każdego dnia warto zaserwować sobie porcję aromatycznej zupy, która rozgrzeje organizm od środka. Dzisiaj polecam krem z kukurydzy podany z kaszą jaglaną 🙂
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 1 marchewka
- 1/2 pora
- 4 ziemniaki
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól i pieprz
+ ugotowana kasza jaglana
Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Marchewkę oraz pora kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, dorzucamy wraz z kukurydzą do rondelka. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką, podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion. Zupę gotujemy pod przykryciem 15-20 minut, odstawiamy z palnika i blendujemy na jednolity krem. Podajemy z kaszą jaglaną.
Smacznego!