Zupa krem z kukurydzy podana z kaszą jaglaną

0
589
Rate this post

Jesienną porą zupy smakują zdecydowanie najlepiej. Każdego dnia warto zaserwować sobie porcję aromatycznej zupy, która rozgrzeje organizm od środka. Dzisiaj polecam krem z kukurydzy podany z kaszą jaglaną 🙂

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa do smażenia
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • 4 ziemniaki
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz

+ ugotowana kasza jaglana

Cebulę oraz czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Marchewkę oraz pora kroimy w plasterki, ziemniaki w kostkę, dorzucamy wraz z kukurydzą do rondelka. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą oraz papryką, podsmażamy przez 2-3 minuty, po czym wlewamy bulion. Zupę gotujemy pod przykryciem 15-20 minut, odstawiamy z palnika i blendujemy na jednolity krem. Podajemy z kaszą jaglaną.

Smacznego!