Tarta z Linzu- słynny austriacki wypiek, któremu ciężko się oprzeć. Kruche migdałowe ciasto + konfitura malinowa to połączenie doskonałe. Tartę w tym wydaniu koniecznie trzeba wypróbować.
Tarta z Linzu
Składniki:
Ciasto:
- 25 dkg mąki pszennej
- 5 dkg bułki tartej
- 10 dkg cukru trzcinowego
- 22 dkg miękkiego masła
- 1 jajko
- 10 dkg zmielonych migdałów
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- skórka starta z 1 cytryny
Dodatkowo:
Nadzienie: 300 g konfitury malinowej + sok z 1/3 cytryny
Na wierzch: 1 roztrzepane jajko + płatki migdałowe
Mąkę przesiewamy do naczynia, mieszamy z bułką tartą, migdałami, cynamonem oraz gałką muszkatołową. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko oraz skórkę z cytryny, nadal ucierając. Stopniowo wsypujemy zawartość z drugiego naczynia, mieszamy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy kule i owijamy folią aluminiową. Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Formę na tartę wykładamy papierem do pieczenia (można go pominąć, wtedy natłuszczamy foremkę masłem i oprószamy mąką). Spód oraz boki wyklejamy połową ciasta. Wykładamy konfiturę wymieszaną z sokiem z cytryny. Na wierzch układamy rozwałkowane pasy z pozostałej części ciasta. Smarujemy je jakiem, posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w temp. 170 stopni przez 30- 35 minut. Studzimy.
Gotowe!
Źródło: https://www.pro-expert.com.pl/czyszczenie-renowacja-pranie-mebli-tapicerowanych